Etetés


A gekkók teljes mértékben rovarevő állatok, azon belül is kizárólag az élő eleséget eszik meg.

Estefelé indulnak táplálékszerzésre, így ha tudni szeretnéd, hogy a gekkód valóban evett-e, akkor inkább reggel nézz rá a meghagyott mennyiségre, összehasonlítva az előző nap beadottal.

A fiatal példányoknak 1-2 naponta, legfőképp lisztkukac és apró méretű argentin csótány adható, illetve néha tücsök. A teljesen kifejlett, felnőtt gekkókat 3-4 naponta elég etetni. A táplálékállat az ő esetükben is lehet szintén a lisztkukac, viaszmolylárva (ritkábban), kisebb rózsabogár lárva, tücsök, sáska, gyászbogárlárva, selyemhernyó. Mind a megfelelő méretben. 

Általánosan mondhatjuk azt, hogy a gekkók fő tápláléka (80-90%-ban) a lisztkukac.

Nagyobb, kifejlett példányoknak néhányan szopós egeret (napos) is adnak. Ha mi is ezt ki szeretnénk próbálni, akkor is csak mértékkel, mert a magas foszfor és zsír tartalma miatt a gekkók számára nem előnyös a túlzott fogyasztásuk. Főként tojásrakásra felkészítés előtt és a tojásrakási szezon után erősítik néhányan a nőstény gekkókat szopós egérrel. (Forrás: Ron Tremper)

A rovarokat minden alkalommal vitaminporozva adjuk. Ezt a legegyszerűbben úgy végezheted el, hogy az etetés előtt az odaadni kívánt mennyiségű táplálékállatot egy fedeles dobozkába teszed, rászórod a vitaminport, lefeded a dobozt és összerázod. Ezután tálalhatod a gekkóknak.

A növendék gekkóknak, akárcsak a felnőtt gekkóknak az eledelét minden etetés alkalmával vitaminozzuk.
 Leoárd gekkók
a népszerű kedvenc

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legkedveltebb fogságban tartott hüllő. Számos kitűnő tulajdonsága miatt pedig ez a népszerűség folyamatosan növekszik. Például épp megfelelő méretűek: nem olyan picik, hogy alig látszódjanak; de nem is olyan nagyok, hogy túl drága legyen az élelmük vagy túl nagy helyet igényeljenek. Nagyon könnyen tarthatók és eléggé igénytelenek. Viselkedésük teljesen barátságos, még a vadabb, elhagyagolt  jószágok is pár nap alatt rendszeres kézbe vétellel megszelidíthetők. A színük pedig rendkívül változatos, ahogy az itt látható!

 A terrárium
és egyéb felszerelések

Egy igazán szépen berendezett gekkós terrárium a benne élő jószágokkal a lakás dísze lehet. Amikor a terráriumot rendeljük, legyünk nagyon körülteniktőek. Egy gekkó 8-20 évig él. Egy rosszul megválasztott, igénytelen terrárium mindig egy kis kellemetlen érzést fog okozni, amikor ránézünk. Egy picivel drágább, igényes darabra ránézve azonban elégedettek lehetünk. Mind a magunk megelégedése, mint pedig a gekkónk kényelme szempontjából érdemes valóban alaposan saját szemmel körbenézni a piacon. Mi magasabb színvonalú terráriumokkal és felszerelésekkel szolgálunk.

A gekkó tartása,
tudnivalók


Ha egy leót sikeresen szerenél tartani, akkor nem túl sok az az információ, amire szükséged van, hogy ez zökkenőmentes legyen. Létrehoztunk egy tudástárat, amelyben minden fontos tatási pontot érintünk. Foglalkozunk itt a vedléssel, az állatok együtt tartásával, a terráriumi talajokkal, az etetéssel, a vitaminizással, a várható életartammal és még egyéb dolgokkal. Bár ezt a weboldalt mindenképpen érdemes végigolvasnod, ha egy gekkót nálunk vásárolsz, akkor a vásárláskor természetesen teljeskörű felvilágosítással szolgálunk.     leopardgekko.hu © 2024