Nem eszik a gekkó / egyoldalú táplálás

Az egyoldalú táplálás nyilván nem jó, bár vannak olyan eleségek, amelyek valóban kiválóak a gekkó számára és szinte csak azon kifejezetten jól elvannak. Ez az eleség a lisztkukac. Sok tenyésztő 90 %-ban ezzel etet.

Vannak olyan egyéb eleségek, amelyek energiabombák, így egy valamilyen okból leromlott vagy egy tojást tojt állat felépülését, regenerálódását nagymértékben segítik, de az ezekkel való rendszeres/folyamatos etetés az állat számára káros. Ilyen például a viaszmoly lárva vagy a szopós egér.

Érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy egy teljesen felnőtt, viszonylag keveset mozgó állatnak nem túl sok eleségre van szüksége. Pici korában még rohamosan fejlődik, magasabb az energiaszintje, így gyakrabban és többet ehet mint később.

Általában nincs ok aggodalomra, ha pár napig az állat nem eszik. Ez teljesen természetes. Egy felnőtt gekkót akár 4-6 naponta is etethetünk, így is kiváló egészségnek és kondíciónak fog örvendeni.

Ha egy nem túl éhes gekkót például viaszmoly lárvával kínálunk, azt valószínűleg el fogja fogadni. Ha ugyanezt az állatot lisztkukaccal kínáljuk, akkor arra nem biztos, hogy ráveti magát. Ilyen esetekben ne essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, a gekkónk csak a viaszmoly lárvát eszi meg. Onnantól kezdve ne adjuk csak azt neki, mert ezzel tönkre tesszük az állatunkat.

Ha éhes lesz, akkor meg fogja enni a számára egészséges, de talán nem annyira ízletes egyéb eledelt is. Ha nem, akkor talán valami baja lehet, amit azonban nem orvosol az, ha elnyammog néha egy-egy viaszmoly lárvát.

Adhatunk néha neki viaszmolyt és egyéb nyalánkságot, de módjával. Ne kényeztessük el, nem tesz neki jót, ahogy nekünk sem a sok fincsi táblás csoki.

További cikkek a témában:

Etetés

Már egy ideje nem eszik az állatom

 Leoárd gekkók
a népszerű kedvenc

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legkedveltebb fogságban tartott hüllő. Számos kitűnő tulajdonsága miatt pedig ez a népszerűség folyamatosan növekszik. Például épp megfelelő méretűek: nem olyan picik, hogy alig látszódjanak; de nem is olyan nagyok, hogy túl drága legyen az élelmük vagy túl nagy helyet igényeljenek. Nagyon könnyen tarthatók és eléggé igénytelenek. Viselkedésük teljesen barátságos, még a vadabb, elhagyagolt  jószágok is pár nap alatt rendszeres kézbe vétellel megszelidíthetők. A színük pedig rendkívül változatos, ahogy az itt látható!

 A terrárium
és egyéb felszerelések

Egy igazán szépen berendezett gekkós terrárium a benne élő jószágokkal a lakás dísze lehet. Amikor a terráriumot rendeljük, legyünk nagyon körülteniktőek. Egy gekkó 8-20 évig él. Egy rosszul megválasztott, igénytelen terrárium mindig egy kis kellemetlen érzést fog okozni, amikor ránézünk. Egy picivel drágább, igényes darabra ránézve azonban elégedettek lehetünk. Mind a magunk megelégedése, mint pedig a gekkónk kényelme szempontjából érdemes valóban alaposan saját szemmel körbenézni a piacon. Mi magasabb színvonalú terráriumokkal és felszerelésekkel szolgálunk.

A gekkó tartása,
tudnivalók


Ha egy leót sikeresen szerenél tartani, akkor nem túl sok az az információ, amire szükséged van, hogy ez zökkenőmentes legyen. Létrehoztunk egy tudástárat, amelyben minden fontos tatási pontot érintünk. Foglalkozunk itt a vedléssel, az állatok együtt tartásával, a terráriumi talajokkal, az etetéssel, a vitaminizással, a várható életartammal és még egyéb dolgokkal. Bár ezt a weboldalt mindenképpen érdemes végigolvasnod, ha egy gekkót nálunk vásárolsz, akkor a vásárláskor természetesen teljeskörű felvilágosítással szolgálunk.     leopardgekko.hu © 2024