A leopárdgekkó koplalt és most túletettem ezért nem éhes?

Kérdés:

Március 13-án érkezett a gekkó hozzánk, kifejlett 6 éves hím. Először nálam március 16-án evett kb. 10 kis lisztkukacot csipeszről, vitaminozva. Aztán 19-én vettem nálatok ( www.allatozoo.hu ) viaszmolylárvát, mind az 5 darabot befalta. 25-én vedlett, megette a bőrét. Azóta viszont hiába kínálom semmit nem eszik. Nem tűnik betegnek, elég élénk sokat mászkál és ürít is. Normális lehet hogy nincs még étvágya?

Nem egy kényeztető helyről jött, mikor megérkezett egyből a kálciumra vetette magát. Íme egy videó róla:Nálam kap vitamint is, az előző helyén két évig nem vitaminozták.

Pár napja kicsit átrendeztem a helyét (húsvétkor kerül majd át a végleges terráriumába amit ti csináltok neki) megkapta a nálatok vett mágneses bújóját amit láthatóan nagyon szeret. Lehet, hogy a berendezés megbolygatása miatt nincs étvágya?

Vagy koplalt és most túletettem ezért nem éhes?

A tücsköket, amiket bent hagytak neki, inkább kiszedtem, ne tegyenek kárt benne

Mikor próbálkozzak ismét?

L.

Válasz:

Nem egyszerű egy kis leírásból rájönni, hogy mi lehet a koplalás oka. A videó alapján az állat jó húsban van, bár ezt elsősorban a farok vastagsága alapján lehet megállapítani, ami a videón nem nagyon látszik. Az viszont látszik, hogy nagyon ki volt éhezve a kálciumra.

Javasolom, hogy egyelőre legyen bent előtte vitaminozott lisztkukac, hogy ehessen, amikor akar. A környezet átrendezése esetleg okozhat némi stressz, amiért esetleg átmenetileg nem eszik, de nem biztos, hogy ez a baj.

Ha az állat mozog, élénk és láthatóan jó húsban van, akkor én nem aggódnék. Előfordul, hogy néha egy ideig nem esznek. Ha nagyon aggódsz, esetleg el lehet vinni állatorvoshoz.

Remélem, segítettem!

Üdv,
Kozma Béla

 Leoárd gekkók
a népszerű kedvenc

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legkedveltebb fogságban tartott hüllő. Számos kitűnő tulajdonsága miatt pedig ez a népszerűség folyamatosan növekszik. Például épp megfelelő méretűek: nem olyan picik, hogy alig látszódjanak; de nem is olyan nagyok, hogy túl drága legyen az élelmük vagy túl nagy helyet igényeljenek. Nagyon könnyen tarthatók és eléggé igénytelenek. Viselkedésük teljesen barátságos, még a vadabb, elhagyagolt  jószágok is pár nap alatt rendszeres kézbe vétellel megszelidíthetők. A színük pedig rendkívül változatos, ahogy az itt látható!

 A terrárium
és egyéb felszerelések

Egy igazán szépen berendezett gekkós terrárium a benne élő jószágokkal a lakás dísze lehet. Amikor a terráriumot rendeljük, legyünk nagyon körülteniktőek. Egy gekkó 8-20 évig él. Egy rosszul megválasztott, igénytelen terrárium mindig egy kis kellemetlen érzést fog okozni, amikor ránézünk. Egy picivel drágább, igényes darabra ránézve azonban elégedettek lehetünk. Mind a magunk megelégedése, mint pedig a gekkónk kényelme szempontjából érdemes valóban alaposan saját szemmel körbenézni a piacon. Mi magasabb színvonalú terráriumokkal és felszerelésekkel szolgálunk.

A gekkó tartása,
tudnivalók


Ha egy leót sikeresen szerenél tartani, akkor nem túl sok az az információ, amire szükséged van, hogy ez zökkenőmentes legyen. Létrehoztunk egy tudástárat, amelyben minden fontos tatási pontot érintünk. Foglalkozunk itt a vedléssel, az állatok együtt tartásával, a terráriumi talajokkal, az etetéssel, a vitaminizással, a várható életartammal és még egyéb dolgokkal. Bár ezt a weboldalt mindenképpen érdemes végigolvasnod, ha egy gekkót nálunk vásárolsz, akkor a vásárláskor természetesen teljeskörű felvilágosítással szolgálunk.     leopardgekko.hu ©