A vedlés

A rendszeres párásítás (de erre elég akár a nedves bújó is) lehetővé teszi a gekkók számára a természetes és problémamentes vedlést. Onnan tudhatjuk, hogy kedvencünk vedleni fog, hogy élénk színei megkopottnak látszanak, az állat fakó fehéres színűvé válik. Ne ijedjünk meg ilyenkor. Jószágunk csak vedleni fog, a vedlés után pedig sokkal élénkebb színekben fog pompázni.

Íme egy épp vedlés közben lévő gekkó:


A vedlés alkalmával gyakran kőhöz vagy valamilyen keményebb dologhoz dörzsölik a fejüket - ahol is a vedlés elkezdődik -, egészen addig míg el nem érik a hámló felületet a szájukkal. Onnantól kezdve saját maguknak húzzák le a bőrt, amelyet szinte minden esetben el is fogyasztanak.

Vedlés közben:

Leopárd gekkó vedlés | Vedlik

Egy egészséges, megfelelően tartott gekkónak nincs szüksége segítségre a vedléshez. Ha egy állatnak vedlési problémái vannak, akkor azzal az állattal (vagy táplálékával vagy a terráriumi környezettel) valami baj lehet.

Vedlés után győződjünk meg arról, hogy az állat lábujjain nem marad-e vedlésmaradék. Ha igen, érdemes őket eltávolítani. Állíthatjuk a gekkót langyos vízbe. A víztől megpuhul a rászáradt bőrdarabka, és így könnyen lemorzsolhatjuk egy fültisztító pálcika segítségével.  

Az alábbi videóban egy gekkó teljes vedlésének folyamatát látjuk:
 

 

 Leoárd gekkók
a népszerű kedvenc

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legkedveltebb fogságban tartott hüllő. Számos kitűnő tulajdonsága miatt pedig ez a népszerűség folyamatosan növekszik. Például épp megfelelő méretűek: nem olyan picik, hogy alig látszódjanak; de nem is olyan nagyok, hogy túl drága legyen az élelmük vagy túl nagy helyet igényeljenek. Nagyon könnyen tarthatók és eléggé igénytelenek. Viselkedésük teljesen barátságos, még a vadabb, elhagyagolt  jószágok is pár nap alatt rendszeres kézbe vétellel megszelidíthetők. A színük pedig rendkívül változatos, ahogy az itt látható!

 A terrárium
és egyéb felszerelések

Egy igazán szépen berendezett gekkós terrárium a benne élő jószágokkal a lakás dísze lehet. Amikor a terráriumot rendeljük, legyünk nagyon körülteniktőek. Egy gekkó 8-20 évig él. Egy rosszul megválasztott, igénytelen terrárium mindig egy kis kellemetlen érzést fog okozni, amikor ránézünk. Egy picivel drágább, igényes darabra ránézve azonban elégedettek lehetünk. Mind a magunk megelégedése, mint pedig a gekkónk kényelme szempontjából érdemes valóban alaposan saját szemmel körbenézni a piacon. Mi magasabb színvonalú terráriumokkal és felszerelésekkel szolgálunk.

A gekkó tartása,
tudnivalók


Ha egy leót sikeresen szerenél tartani, akkor nem túl sok az az információ, amire szükséged van, hogy ez zökkenőmentes legyen. Létrehoztunk egy tudástárat, amelyben minden fontos tatási pontot érintünk. Foglalkozunk itt a vedléssel, az állatok együtt tartásával, a terráriumi talajokkal, az etetéssel, a vitaminizással, a várható életartammal és még egyéb dolgokkal. Bár ezt a weboldalt mindenképpen érdemes végigolvasnod, ha egy gekkót nálunk vásárolsz, akkor a vásárláskor természetesen teljeskörű felvilágosítással szolgálunk.     leopardgekko.hu © 2024