Tenyésztés


A leopárd gekkók igazán sikeres tenyésztését egyetlen cikkben nem lehet precízen leírni, egy pár támpontot azonban tudunk itt adni azok számára, akik tenyésztésben gondolkodnak. Az itt leírtak mellett természetesen ezernyi más, fontos információ is létezik, illetve ez az írás nem veszi sorra a tenyésztés során esetleg felmerülő nehézségeket.

Sok-sok utánajárás, kísérletezés és kitartás szükséges ahhoz, hogy igazán sikeres leopárgekkó tenyésztővé válhass.

Lássuk tehát néhány alapvető infomációt a témában:

Amennyiben a gekkóid jól vannak táplálva, akkor kb. 1 éves korukra ivaréretté válnak. Ez az abszolút minimuk kor, amit egy nősténynek el kell érnie, de többen csak 2 éves korban fogják őket tenyésztésbe. A hímek akár már 8-10 hónapos kortól is "befoghatók". Mindemellett nem feltétlenül a kor, hanem inkább a súly határozza meg, hogy egy nőstény tenyésztésbe fogható-e. Így egy nőstényt semmiképp sem "illik" 50 grammos súly alatt tenyésztésbe állítani. A kis súlyú állatok szerzevetét a tojásrakás sokkal jobban megviseli, mint egy nagy, teljesen kifejlett állatét.

Az együtt tartott vagy frissen összerakott ellenkező nemű állatoknál tavasszal kezdődik meg az udvarlás, amely úgy néz ki, hogy a hím elkezdi üldözni a kiszemelt nőstényt és harapdálni a farkát, majd láthatjuk az első párosodást. A tojásképződési időszakban különösen figyeljünk a nőstények megfelelő kálcium, vitamin és tápanyagbevitelére. A megfelelő kálciumbevitel érdekében heti maximum egy alkalommal adhatunk nekik szopósegeret is.

Sikeres párosodást követően egy hónap után várhatjuk az első, többnyire 2 db lágyhéjú, hosszúkás tojást, melyet védett, nedves helyre raknak, illetve elásnak a homokban. Egészséges nőstény esetében ez a folyamat 7-8 alomig (7-8x2 tojás) is eljuthat a szaporodási időszakban.

Íme egy pár napos kis leó:


Miután megtaláltuk a tojásokat, mielőbb tegyük át őket a keltetőbe. A keltetőközeg nedves vermikulit vagy perlit lehet. A keltetési hőmérséklet 26-32 fok között legyen. A páratartalom pedig 80-90%. A kicsik 40-60 napra kelnek.

A frissen kikelt állatok még nem rendelkeznek a végleges színnel, fejlődésük során alakul ki az adott színváltozatra jellemző szín.

A kicsik az első vedlésük után kezdenek el táplálkozni.


 Leoárd gekkók
a népszerű kedvenc

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legkedveltebb fogságban tartott hüllő. Számos kitűnő tulajdonsága miatt pedig ez a népszerűség folyamatosan növekszik. Például épp megfelelő méretűek: nem olyan picik, hogy alig látszódjanak; de nem is olyan nagyok, hogy túl drága legyen az élelmük vagy túl nagy helyet igényeljenek. Nagyon könnyen tarthatók és eléggé igénytelenek. Viselkedésük teljesen barátságos, még a vadabb, elhagyagolt  jószágok is pár nap alatt rendszeres kézbe vétellel megszelidíthetők. A színük pedig rendkívül változatos, ahogy az itt látható!

 A terrárium
és egyéb felszerelések

Egy igazán szépen berendezett gekkós terrárium a benne élő jószágokkal a lakás dísze lehet. Amikor a terráriumot rendeljük, legyünk nagyon körülteniktőek. Egy gekkó 8-20 évig él. Egy rosszul megválasztott, igénytelen terrárium mindig egy kis kellemetlen érzést fog okozni, amikor ránézünk. Egy picivel drágább, igényes darabra ránézve azonban elégedettek lehetünk. Mind a magunk megelégedése, mint pedig a gekkónk kényelme szempontjából érdemes valóban alaposan saját szemmel körbenézni a piacon. Mi magasabb színvonalú terráriumokkal és felszerelésekkel szolgálunk.

A gekkó tartása,
tudnivalók


Ha egy leót sikeresen szerenél tartani, akkor nem túl sok az az információ, amire szükséged van, hogy ez zökkenőmentes legyen. Létrehoztunk egy tudástárat, amelyben minden fontos tatási pontot érintünk. Foglalkozunk itt a vedléssel, az állatok együtt tartásával, a terráriumi talajokkal, az etetéssel, a vitaminizással, a várható életartammal és még egyéb dolgokkal. Bár ezt a weboldalt mindenképpen érdemes végigolvasnod, ha egy gekkót nálunk vásárolsz, akkor a vásárláskor természetesen teljeskörű felvilágosítással szolgálunk.     leopardgekko.hu © 2024