A terrárium és berendezése

A leopárd gekkók természetesen többféle módon is tarthatók. Mi ezen a weboldalon azt mutatjuk be, ami már bevált, és ahogyan az állatokat a leginkább tartják a hobbisták. Ez nem jelenti azt, hogy máshogyan nem lehet. Ha azonban kezdő gekkótartó vagy, akkor azt javasoljuk, hogy te magad egyelőre ne kísérletezz újabb tartási módszerekkel, ebben az esetben inkább egy jól bevált módszert alkalmazz, amilyen az alábbi is.

Képek erre az aloldalra hamarosan felkerülnek!
A terrárium mérete:

Egy fiatal gekkónak - körülbelül 6 hónapos koráig - megfelelő egy nagyjából 35x20x30 cm méretű terrárium. A kis gekkóknak (2-3 hónapos) nem érdemes ennél sokkal nagyobb helyet biztosítani, mert a nagy, üres tér stresszelheti őket.

Mivel hajlamosak talajt (homokot) nyelni, ami roppant egészségtelen a számukra, így fél éves korukig a terrárium aljára csak száraz konyhai papírtörlőt helyezzünk. Ezt cserélni is gyors és egyszerű és nagyon higiénikus.

Egyetlen felnőtt gekkónak egy legalább a 60x30x40 cm-es terrárium ajánlott. Itt a hangsúly azon van, hogy legalább, azaz ez a legkisebb méret. Természetesen érdemes az állatokat minél nagyobb terráriumban tartani, és biztosítani számukra a megfelelő, változatos tereptárgyakat, amelyek alatt, mögött elbújhatnak. Ha két példányt tartunk együtt, akkor már szükséges a minimum 90x50x50 cm-es terrárium, hogy legyen elegendő helyük, és ha úgy tartja kedvük, jól el tudjanak különülni egymástól. Ha 3-4-5 állatot tartanánk, akkor az állatok számának megfelelően egyre nagyobb terráriumra lesz szükségünk.A terrárium hőmérséklete:


Nappal a 28-32oC a legideálisabb hőmérséklet, éjszaka 18-23oC is elegendő számukra. Az előbb említett, magasabb hőmérsékletet a terrárium megfelelő fűtésével érhetjük el melegítő izzóval.Talaj:

Ha természetes környezetre vágyunk, a felnőtt állatok alá használhatunk terrárium homokot, aljzatot. Ennél a megoldásnál figyeljünk arra, nehogy evés közben szemcsét nyeljen az állatka. Másik nagyon jó opció lehet a hüllőszőnyeg. Egyszerű takarítani, és kisállatunk is biztonságban van. Mészkőgritt-tel hasonló a helyzet. Emészthető és jól tud rajta mászni az állat.

Előfordulhat, hogy a gekkó kínjában eszik homokot, amikor a rossz táplálás és a nem megfelelő táplálékkiegészítők miatt próbálja a szervezetéből hiányzó ásványi anyagokat pótolni. Megfelelő étrenddel és vitaminpótlással ez nem fog bekövetkezni.

Sok más talaj is szóba jöhet, de legtöbbjük nem az igazi. Lássuk a lehetőségeket:

Homok, aljzat - megfelelő táplálás mellett tökéletes választás. (Olyat válasszunk, amibe nem süpped bele a gekkócska lába!)

Mészgritt - jól tud rajta mászni a gekkó, emészthető, nedves bújóval mindenképp kombinálva jó megoldás

Apró kavics
- tetszetős, de kisebb szemcséi bekerülhetnek a gekkó szájába és lenyelheti.

Nagyobb szemű kavics - elbújnak közte az eleségállatok, pl. a tücsök; és a gekkó kakija is nehezen távolítható el a sok-sok kavics közül - ha elsősorban lisztkukaccal etetünk, ami egy kis tálból nem tud szétmászni, és ha a gazdinak nem okoz problémát a kissé nehezebb takarítás, akkor ez a megoldás működőképes

Linóleum - mivel ezek a gekkók sziklamászásra lettek teremtve, nem éppen megfelelő ez a csúszós talaj alájuk

Tőzeg - ez csak az úgynevezett nedves bújóba kerüljön nedvesen (lásd lent), talajnak nem alkalmas 

Papírtörlő - nagyon higiénikus és minden szempontból praktikus, de egy szép terráriumban nem néz ki jól - ha ez nem okoz a gazdinak gondot, akkor jó választás

Csutkaalom - jó lehet talajnak, de vigyázzunk, mert könnyen penészedik 

Hüllőszőnyeg - ha pontosan méretre van vágva, akkor az eleségállatok nem tudnak a szélén alámászni, és jól is néz ki. Takarítása könnyű, csak ki kell emelni, zuhannyal lemosni, és már mehet is vissza. Örök darab - ezt találjuk mi a legjobb megoldásnakBújók:

Szükség lesz minimum egy száraz és egy nedves bújóra. A száraz csak egy száraz kerámiabújó, amiben az állat kényelmesen elbújhat, a másik pedig egy nedves tőzeggel, kókuszrosttal félig töltött bújó. Az utóbbi bújóban lévő nedvesség segíteni fog a gekkónak a vedlésben, illetve ha eljön az ideje - és fiúkat & lányokat együtt tartunk - , akkor a nőstény a tojásokat ide rakja majd.
Minél több bújót biztosítunk neki, annál jobb.
 Dekoráció:


Alakítsunk ki mászófelületet is állataink számára. Ez lehet egy-egy vastag ág, kövek, műnövények... ízlésünkre van bízva. Ezek közt vagy ezeken az állat szépen el tud mászkálgatni, de ezen felül a dekoráció széppé is varázsolja a terráriumot.Itató és etetőtál:

Egy itatótál legyen bent, hogy az állat bármikor ihasson, ha úgy tartja kedve. Az etetőtál  egy olyan tál legyen, amiből a kukacok lehetőség szerint nem tudnak kimászni. Természetesen nem gond, ha kimásznak, összeszedik majd úgy is a jószág, csak talán kicsit kulturáltabb úgy. :) A gekkó kiegészítő eleségei: tücsök, kis sáska, kis csótány, viaszmoly lárva mindenképp kimászik majd a tálból, de ez nem probléma. Ezeket csipesszel is adhatjuk kedvencünknek.Vitamin és kalciumpótlás:

Az élő eleséget vitaminozni és kalciumozni érdemes.
Legegyszerűbb módja, ha egy zacskóba beleszórjuk az odaadni kívánt rovarmennyiséget, rászórjuk a vitaminport, összerázzuk és már adagolhatjuk is a kisállatnak.Hő- és páramérő:


Helyezzünk hő-és páramérőt a terrárium meleg részébe, hogy ellenőrizhessük a megfelelő hőmérsékletet.Világítás:

Szükségük van napi 10-12 óra fényre - ilyenkor előfordul, hogy szívesen "napoznak". Ez azonban állatfüggő. Mivel éjszakai állatok, így legtöbbjük nappal elbújik és csak az esti óráktól válik aktívvá.

Például a kaméleonokkal ellentétben a gekkónak nincs szüksége a speciális UVB izzóra, hisz éjszakai állat.Melegítés

Itt két opció lehetséges:

1. Melegítő izzó: világításra és melegítésre is alkalmas a terrárium tetején az állattól megfelelő távolságra elhelyezett bura 50-75 wattos izzó. (Akkor a megfelelő a távolság, ha körülbelül 28-30 fok van a melegítő izzó alatti napozórészen.) Ez kiegészíthető talajfűtővel, de működik önmagában is.

2. Talajfűtő: a terrárium alatt elhelyezhető egy úgynevezett talajfűtő. A talajfűtő alulról, míg a fent említett melegítő égő felülről melegíti állatunkat. Akkor érdemes használni, ha éjszaka 18 fok alá csökken a hőmérséklet.

Van, aki a melegítő izzóra, van aki a talajfűtőre esküszik.
.Az alábbi képen jól látszik, hogy mi minden szükséges az ideális terrárium kialakításához. Mindemellett tartsuk szem előtt, hogy ez csak egy sematikus ábra:

A - Melegítő lámpa
B - Szellőző nyílás (felül és alul elöl)
C - Hőmérő, páramérő
D - Műnövény
E - Nedves bújó
F - Itató-, etetőtál
G - Talaj
H - Melegítő lap (ha ezt választjuk)
I - Búvóhely
J - Kalciumos tégely (nincs a képen)

Minimum annyi búvóhelyet alakítsunk ki, ahány gekkót tartunk a terráriumban. (Felnőtt hímek egy terráriumban nem tarthatók. Több nőstény igen. Hím nősténnyel úgy tartható, ha 1 hím mellé minimum 3-4 nőstényt rakunk. Létszámmal arányosan a terrárium magyságát is növelni érdemes!) Ezeket a bújókat készíthetjük félbetört virágcseréből, kövekből, nagyobb kéregdarabokból, de meg is vásárolhatjuk őket. 


A terrárium tisztán tartása

A gekkók igen tiszta állatok, általában ugyanarra a helyre végzik a dolgukat, így a kaki eltávolítása igen egyszerű.

Magát a teljes terráriumot elegendő - a szennyezettség mértékétől függően - 2-3 havonta kitakarítani, fertőtleníteni. (A tisztítás idejére a gekkókat tegyük át egy biztonságos helyre, pl. egy magas falú nyitott dobozba, amiből egészen biztosan nem tudnak kimászni.)


 Leoárd gekkók
a népszerű kedvenc

A leopárd gekkó az egyik, ha nem a legkedveltebb fogságban tartott hüllő. Számos kitűnő tulajdonsága miatt pedig ez a népszerűség folyamatosan növekszik. Például épp megfelelő méretűek: nem olyan picik, hogy alig látszódjanak; de nem is olyan nagyok, hogy túl drága legyen az élelmük vagy túl nagy helyet igényeljenek. Nagyon könnyen tarthatók és eléggé igénytelenek. Viselkedésük teljesen barátságos, még a vadabb, elhagyagolt  jószágok is pár nap alatt rendszeres kézbe vétellel megszelidíthetők. A színük pedig rendkívül változatos, ahogy az itt látható!

 A terrárium
és egyéb felszerelések

Egy igazán szépen berendezett gekkós terrárium a benne élő jószágokkal a lakás dísze lehet. Amikor a terráriumot rendeljük, legyünk nagyon körülteniktőek. Egy gekkó 8-20 évig él. Egy rosszul megválasztott, igénytelen terrárium mindig egy kis kellemetlen érzést fog okozni, amikor ránézünk. Egy picivel drágább, igényes darabra ránézve azonban elégedettek lehetünk. Mind a magunk megelégedése, mint pedig a gekkónk kényelme szempontjából érdemes valóban alaposan saját szemmel körbenézni a piacon. Mi magasabb színvonalú terráriumokkal és felszerelésekkel szolgálunk.

A gekkó tartása,
tudnivalók


Ha egy leót sikeresen szerenél tartani, akkor nem túl sok az az információ, amire szükséged van, hogy ez zökkenőmentes legyen. Létrehoztunk egy tudástárat, amelyben minden fontos tatási pontot érintünk. Foglalkozunk itt a vedléssel, az állatok együtt tartásával, a terráriumi talajokkal, az etetéssel, a vitaminizással, a várható életartammal és még egyéb dolgokkal. Bár ezt a weboldalt mindenképpen érdemes végigolvasnod, ha egy gekkót nálunk vásárolsz, akkor a vásárláskor természetesen teljeskörű felvilágosítással szolgálunk.     leopardgekko.hu © 2024